24 November 2011

PETUA MELAYU LAMA

Salam sejahtera utk semua....hai! lamanya bonda tak menulis di sini. Jd utk mengubat rindu di hati, bonda masukkan n3 di bawah ni, saje berkongsi info. Kot2 boleh jd panduan pd sesiapa yg terbaca dan memerlukan rawatan ni. Ok selamat membaca....
Petua Merawat Kulit Terbakar Matahari
Apabila berada di luar bangunan terlalu lama akan menyebabkan kulit badan terutama di muka akan terdedah kepada pancaran cahaya matahari. Akibatnya ada dikalangan kita yang akan mengalami kulit terbakar terkena pancaran matahari ini. Di sini dipaparkan beberapa petua untuk mengatasinya;
Sapukan isi aloe vera dan sapukan ke seluruh muka. Amalkan setiap hari dan lihat hasilnya selepas beberapa hari.
Campurkan sedikit tepung gandum dengan sedikit madu, putih telur dan air limau nipis. Selepas itu, sapukan seluruh bahagian muka kecuali mata dan mulut. Biarkan sehingga kering barulah dibilas dengan air. Amalkan selalu.
Kisar enam biji timun dan campurkan dengan dua sudu besar susu tepung. Kemudian sapukan pada kulit wajah yang terbakar tadi dan biarkan sehingga kering. Seterusnya bilas muka sehingga bersih dengna air suam.
Belah dua biji tomata kemudian gosokkan pada kulit wajah selama 5 - 10 minit dan tunggu sehingga benar-benar kering. Bilas dengan air suam.

Ok dah bacakan......selamat mencuba!! salam sayang dari bonda.

2 comments: